Следвайте Гласове в Директорът на Втория департамент на руското външно министерство

...
Следвайте Гласове в Директорът на Втория департамент на руското външно министерство
Коментари Харесай

Руското външно министерство: САЩ принуждават съюзниците си да изпращат оръжия на Украйна

Следвайте " Гласове " в 
Директорът на Втория департамент на съветското външно министерство за страните от Оперативно-наблюдателно дело Алексей Полишчук споделя в изявление за дали е вероятен диалог с Киев, за " марионетната война " на Съединени американски щати против Русия, а също по този начин коментира какъв е статутът на новите райони в границите на Руската федерация. Дипломатът споделя оценката си за обстановката в Приднестровието и за компликациите в връзките с Молдова. 

- Специалната военна интервенция, както неведнъж е заявявала съветската страна, ще продължи до окончателното реализиране на оповестените цели. Можем ли да кажем, че референдуми ще има и в новоосвободените територии? Например в някои селища в Запорожка област?
- Изхождаме от обстоятелството, че жителите на тези територии имат право сами да дефинират бъдещето си. Правото на народите на самоопределяне е залегнало в Устава на Организация на обединените нации и други интернационалните документи. Между другото, в една от тях - Декларацията за правилата на интернационалното право по отношение на другарските връзки и съдействието сред страните от 1970 година - се показва, че народите не могат да бъдат принудително лишавани от това право. И в случай че това стане, народите ще могат да подхващат ответни ограничения против сходни насилствени дейности и да получат поддръжка от интернационалната общественост. Ето за какво подкрепихме референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област, признахме резултатите от тях и ги приехме като част от Русия.
- Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е заявявал, а неотдавна подписа декрет, че е невероятно да се договаря с съветския президент. Москва към този момент уточни, че сходна позиция на Киев единствено усложнява обстановката. Възможно ли е Русия да се опита посредством трета страна, било то Турция или друга страна, да реализира разговор с украинците? Или Москва ще работи по този начин, че да принуди Киев да стартира договаряния?

- Никога не сме отказвали да преговаряме. Както знаете, в края на февруари самият Киев изиска да започнат разговори и ние се съгласихме. Тя съобщи подготвеност да приеме постоянен неутралитет, неядрен и самостоятелен статут, демилитаризация и денационализация на Украйна в подмяна на гаранции за сигурност. Когато проектодоговорът стартира да придобива допустими контури, Киев прекъсна преговорния развой - очевидно по разпореждане на западните ръководители, които не желаеха мир. След това от Киев стартират да се появяват изказвания за неопитност за договаряния, а на 30 септември Зеленски постановява, че те не могат да се организират с съветския президент. Това е безусловно неконструктивна позиция, в нея липсва здрав разсъдък и не е в полза на самата Украйна. Колкото повече се отсрочват договарянията, толкоз повече се измества тяхната насочна точка, и то не в интерес на Киев.
Що се отнася до посредничеството, ние самите изпълняваме тази роля към този момент осем години от 2014 година насам, като подкрепяме договарянията сред Киев и Донбас за осъществяване на споразуменията от Минск. Вече е ясно, че през всичките тези години Киев е протакал и се е подготвял да позволи спора в Донбас със мощ.
Много страни оферират да посредничат в договарянията сред Русия и Украйна. Не липсват услуги по медиация и ние не ги отхвърляме. Но тези, които в действителност имат съществени планове, би трябвало първо да убедят Киев да приключи военните дейности, да спре войната, която отприщи през 2014 година, и да се върне към договарянията. Готови сме за това, само че, както към този момент беше казано, няма да обсъждаме избора на жителите на новите райони на Русия. Властите в Киев би трябвало да зачитат волята им, в противоположен случай договаряния няма да има.
- Москва нееднократно е предупреждавала Вашингтон, че има тънка граница, която разделя Съединени американски щати от това да станат страна в спора. Като се има поради забележителната военна поддръжка, която американците оказват на Киев, има чувство, че те са минали тази граница. Каква ще бъде реакцията на Москва? Кои други страни съгласно вас са рисково покрай тази " алена линия "?
- Всъщност Вашингтон продължава интензивно да доставя киевския режим с тежко въоръжение, дава му разследващи данни от многочислени военни и търговски спътници, оказва помощ му да набира задгранични наемници, дава му насоки за воденето на военни дейности. Всичко това я прави страна в спора. Много, даже западни специалисти, считат, че Съединени американски щати водят " непряка война " с Русия в Украйна.
За никого не е загадка, че Вашингтон въвлича в това своите съдружници, като ги принуждава да изпращат оръжие на Украйна. Франция и Германия ще усилят военната и техническата си помощ. Обединеното кралство стартира да образова украинските военни, като притегли инструктори от Полша, Канада, Нова Зеландия и други западни страни.
 ЕС е на път да сътвори задача за военна помощ в Украйна. Това ще усили директното й присъединяване в спора.
Що се отнася до по този начин наречените " червени линии ", ние към този момент ги очертахме. На първо място това са доставки на оръжия с огромен обхват или по-мощни оръжия за Киев. Конкретните ограничения в отговор на дейностите на Съединените щати и техните съдружници, които доставят оръжие на украинския режим, ще бъдат избрани след деликатен разбор на развиването на обстановката. Страната ни разполага с задоволително принадлежности, с цел да ги приложи.
- По-рано съветското външно министерство съобщи, че не възнамерява огледален отговор на въвеждането на визи за руснаци от страна на Украйна. Какви ограничения към момента могат да бъдат подхванати? Кога ще бъдат оповестени? Има ли опция украинците също да бъдат лимитирани да влизат в страната ни?
- В средата на юни Киев се отдръпна от руско-украинското съглашение от 1997 година за безвизово пътешестване на своите жители и от 1 юли забрани влизането на руснаци в Украйна без визи. С решението си да денонсират съглашението украинските управляващи съзнателно се пробваха да нанесат оптимални вреди на контактите сред жителите на нашите страни и да пресечен фамилните и другарските връзки.
Съгласно изискванията на съглашението то остава в действие до 1 януари 2023 година Наблюдаваме го. Въпросът за реципрочните ограничения е в развой на създаване. Те не би трябвало да бъдат огледални ограничения. Необходимо е на първо място да се ръководим от ползите на Русия и нашите жители и да отчитаме филантропичните съображения. Обикновените украинци, в това число бежанците, които търсят отбрана от украинските националисти в нашата страна, към този момент изпитват големи компликации. Не забравяме и фамилните и други връзки, които сплотяват нашите жители. Решението следва да бъде взето преди приключването на периода на съглашението, като се вземат поради всички тези условия.
- По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи поддръжката си за дейностите на Русия в Украйна. Това повдига въпроса какви са вероятностите Минск публично да признае Крим за съветски? Обмисля ли се опцията за посещаване на беларуския водач на полуострова?
- Крим е неразделна част освен от Русия, само че и от Съюзната страна на Русия и Беларус. Договорът за основаването му през 1999 година гласи, че " територията на Съюза се състои от държавните територии на участващите страни ", които на собствен ред се дефинират от техните конституции. Това значи, че Република Крим, Севастопол, както и новите райони Донбас и Азовска област стават част от Съюзната страна, откакто са станали част от Русия.
Беларус развива съдействие с Крим и Севастопол най-вече в търговско-икономическата, културната, филантропичната и туристическата сфера. В Крим се продават беларуски артикули, а беларуските жители почиват на полуострова наедно с руснаците.
Що се отнася до вероятностите беларуският президент да пристигна в Крим, той е мечтан посетител във всеки съветски район. Беларуският водач самичък ще реши по кое време ще му е по-удобно да посети полуострова. Убеден съм, че кримчани ще го посрещнат най-сърдечно и ще приготвят богата делова стратегия.
- През юни държавният секретар на Съюза Дмитрий Мезенцев съобщи, че Русия и Беларус са достигнали " финалната линия " на икономическата интеграция. Кога може да бъде приключен този развой? Какво ще последва? Как още може да се ускори взаимоотношението сред двете страни на фона на санкционния напън върху Москва и Минск? Как върви работата с Беларус за унищожаване на роуминга? Можем ли да чакаме цялостното му унищожаване до края на тази година?
- Напредъкът в осъществяването на утвърдените през ноември 2021 година 28 стратегии за икономическа интеграция на Съюза е явен. Повече от половината от близо хиляда ограничения към този момент са изпълнени. Бяха взети значими решения за хармонизиране на митническото законодателство и за въвеждане на единна система за ръководство на косвените налози. Условията за бизнес в границите на страната на Съюза се привеждат в сходство. Регулаторното контролиране в основните браншове на стопанската система се унифицира. Всичко това способства за развиването на взаимната търговия.
Изпълнението на стратегиите на Съюза е планувано до края на 2023 година Въпреки това позитивният им резултат към този момент е забележим. През януари-юли двустранният стокообмен доближи рекордните 22 милиарда $, а до края на годината може да доближи 45-50 милиарда $. Толкова имахме с Украйна преди 2014 година
Изпълнението на стратегиите на Съюза ще окаже удобно влияние върху финансовата непоклатимост и икономическата успеваемост на предприятията, както и върху благосъстоянието на жителите. Сега нашите държавни управления работят за установяване на задачите за идващия тригодишен стадий - 2024-2026 година
Благодарение на интеграцията на Русия и Беларус беше допустимо да се сведе до най-малко въздействието на нелегитимните западни наказания. Съвместните старания осигуриха финансовата резистентност на основни браншове на стопанската система, задълбочиха промишленото съдействие и стартираха нови планове за заменяне на вноса.
Направено е доста и за унищожаване на роуминга. Тарифите на клиентите бяха понижени до задоволително равнище, а от 1 април таксите за входящи повиквания бяха отстранени. В резултат на това потреблението на информационни услуги и интернет от руснаците, пътуващи до Беларус, и от беларусите в Русия доста набъбна. В момента операторите от нашите страни работят за разрешаване на техническите и икономическите аспекти на анулацията на роуминга. Надяваме се, че това ще се случи в близко бъдеще.
- По време на среща със студенти в МГИМО министър Сергей Лавров съобщи, че всяко деяние, което би заплашило сигурността на съветските миротворци в Приднестровието, ще се преглежда като нахлуване против Русия. След това молдовската дипломатическа задача изиска пояснения от съветското посолство. Бяха ли предоставени пояснения на молдовската страна?
- Темата за приднестровското съглашение, в това число най-важния му съставен елемент, какъвто е мироопазващата интервенция на Днестър, е непроменяемо в дневния ред на разговора ни с молдовската страна. Руската позиция по този въпрос е добре известна в Кишинев и ние неведнъж сме я съобщавали, в това число " алените линии ", които са кардинални за нас.
- Как оценявате обстановката към Приднестровието през днешния ден? Свидетел ли е Москва сега на избрани опити за провокация във връзка с съветските миротворци? Каква е ориста на формата " 5+2 ", като се има поради действителното прекъсване на работата му? Дали дипломатическото споразумяване на рецесията в Приднестровието е стигнало до задънена улица?
- За страдание заплахата от изостряне на обстановката към Приднестровието продължава да съществува. Това се дължи на опитите на външни сили, преди всичко на Киев, да разклатят обстановката в района. През април и юни в Приднестровието бяха осъществени серия от терористични актове, чиито следи, както споделят в Тираспол, водят към Украйна. В същото време Киев стартира тезата за опасността, която сякаш съставляват съветските военни, служещи на левия бряг на Днестър. Целта е явна - да се опитат да предизвикат молдовските управляващи да подхващат военни дейности. Окуражаващо е, че Кишинев схваща последствията от " размразяването " на спора в Нистру и не се поддава на сходни провокации.
Що се отнася до формата " 5+2 ", по наше мнение, макар паузата в работата му, той остава единственият многостранен механизъм, в който е допустимо търсенето на изцяло решение на приднестровския въпрос. Тя няма опция.
Говорейки за положението и вероятностите за приднестровско съглашение, не можем да не отбележим, че в актуалната сложна обстановка е по-важно от всеки път да се откри работлив разговор сред крайбрежията на Днестър. Това се отнася освен до взаимоотношението във връзка с решаването на на практика въпроси в търговско-икономическата, транспортната и логистичната, здравната и други сфери, които директно засягат елементарните хора в района. Тук към момента има какво да се направи. Както знаете, Тираспол нееднократно е призовавал Кишинев да стартира договаряния всъщност за параметрите на изцяло споразумяване на спора в Днестър. Досега обаче нямаше ясна реакция от молдовска страна и надали можем да чакаме прогрес в приднестровското съглашение без насрещни градивни стъпки.
- Какви са опциите за възстановяване на връзките сред Русия и Молдова съгласно Вас? Или това не може да се чака при настоящето управление в Кишинев? Опитват ли се управляващите на страната да договарят с Русия за по-ниски цени на газа?
- Подкрепяме прагматичен, взаимноизгоден и взаимноуважителен разговор с Молдова. Убедени сме, че това е в полза на народите на нашите страни, които имат обща история и близки културни връзки. В същото време не считаме, че курсът на Кишинев към европейска интеграция е спънка за продължение на съдействието ни както на двустранно равнище, по този начин и в границите на многостранни формати, най-много в Оперативно-наблюдателно дело.
За страдание, напоследък в връзките ни се натрупват отрицателни неща. От началото на специфичната военна интервенция молдовското управление е солидарно с киевския режим. Молдова ползва антируски наказания на Европейски Съюз в банковия бранш и във връзка с реекспорта на съветски артикули. Военното изследване на територията на републиката от страна на структурите на Европейски Съюз и НАТО се ускорява. Изключително сме обезпокоени от наложената от Кишинев възбрана за лъчение на съветски новинарски и настоящи излъчвания, филми за Великата отечествена война, Георгиевската лента, виртуалното блокиране на работата на нашите медии и ситуацията на съветския език в Молдова.
Въпреки това руско-молдовското взаимоотношение продължава да се реализира основно по дипломатически канали. Обсъждаме директно съществуващите проблеми, стремим се да изградим градивен разговор и се надяваме да запазим насъбрания позитивен подтик в връзките ни.
Що се отнася до доставките на съветски газ за Молдова, всички въпроси, свързани с това, са чисто търговски и са отговорност на " Газпром ". Ще отбележа единствено, че формулата за пресмятане на цената на газа, избрана в контракта сред Газпром и Moldovagaz SA, продължен за пет години през октомври 2021 година, е харесала на молдовската страна преди една година. Въпреки това през тази година Moldovagaz неведнъж е нарушавал изискванията на контракта във връзка с крайния период за заплащане на доставките. " Газпром постоянно се е отнасял с схващане към настояванията на сътрудниците си за пролонгация. Надяваме се, че Молдова ще съблюдава уговорките си по контракта за доставка на газ и ще се въздържа от политизиране на съдействието с Газпром.
Интервю на Мария Устименко Алексей Полишчук
Източник:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР